Inspiracje - Cuki Alfatec

Torcik serduszko

Ogłaszamy oficjalne przygotowania do Walentynek. Sprawdźmy zatem, czy zasada "przez żołądek do serca" ma zastosowanie w rzeczywistści. Na złotym podkładzie w kształcie serca, prezentujemy kakaowo-śmietanowy tort z posypką z herbatników (Zdjęcia oraz przepis: p. Magdalena (https://www.facebook.com/przyjemnoscgotowania/))

Potrzebujemy:

ciasto biszkoptowe:

180 g mąki pszennej tortowej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka o temp.pokojowej
szczypta soli
4 łyżki wody

papier do pieczenia - (http://www.cukialfatec.pl/opakowania/179/Papier%20do%20pieczenia)
forma do pieczenia w kształcie serca 22 x 21 cm ( http://www.cukialfatec.pl/opakowania/299/Podk%C5%82ady%20Serce )

krem:

300 ml śmietany kremówki 30-36 % MOCNO SCHŁODZONEJ
250 g serka mascarpone również MOCNO SCHŁODZONEGO
4 płaskie łyżki cukru kryształu

posypka:

opakowanie herbatników w czekoladzie

Wykonanie:

Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddziel od białek. Białka ze szczypta soli ubij na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując - ubijając białka dodawaj porcjami 4 łyżki wody oraz porcjami cukier ciągle ubijając. Zmniejsz obroty i do ubitych białek dodawaj porcjami żółtka po jednym a następnie już ręcznie widełkami od miksera mieszaj porcjami przesianą mąkę z dodatkiem kakao i proszku do pieczenia. Mieszaj tylko do momentu połączenia się składników. Gotowe ciasto wyłóż do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp.180 stopni przez ok. 40-45 min. - do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wystudź a następnie przekrój na 3 blaty.

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Do ubitej śmietanki z cukrem dodajemy porcjami schłodzony serek mascarpone i dokładnie mieszamy.

Rozsmarowujemy część kremu na jednym z blatów wyrównujemy i kładziemy kolejny blat, znów kładziemy krem i wyrównujemy i dajemy ostatni blat ciasta. Całość delikatnie dociskami a pozostałym kremem smarujemy górę i boki. Kruszymy herbatniki i obsypujemy górę oraz boki. Gotowy torcik wkładamy do lodówki na 1-2 godz.