Inspiracje - Cuki Alfatec

Marchewkowe babeczki i muffiny

Potrzebujemy:

papierowe papilotki 12 szt. - Cuki Alfatec
papierowe foremki "tulipan" 6 szt. - Cuki Alfatec
papierowa mała okrągła foremka średnica 15 cm - Cuki Alfatec

jeśli chcecie zrobić same babeczki muffinki to z podanych proporcji ciasta wyjdzie Ci ich ok. 30 szt.
można upiec to w okrągłej formie tortowej 28 - 26 cm
lub tradycyjnej prostokątnej 25 cm x 36 cm

Składniki:

4 duże jajka
ok. 1 szklanki cukru kryształu
ok. 1 szklanki oleju - ja dałam 1/2 szklanki
2 szklanki mąki
2 pełne szklanki startej marchewki - ja użyłam 3 duże sztuki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu

( Można dodać pół szklanki posiekanych orzechów włoskich)

dekoracja:

kolorowe posypki
kolorowe pisaki
biały lukier

Piekarnik nagrzewamy na temp.180 stopni.
Marchewki ścieramy na tarce o małych oczkach.
Całe jajka ucieramy z cukrem na kogel-mogel, następnie dodajemy olej oraz mąkę ciągle ucierając. Kolejno dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon - dokładnie ucieramy - mieszamy. Później dodajemy startą marchewkę i dokładnie mieszamy. ( Dla chcących można dodać posiekane orzechy włoskie i dobrze wymieszać )

Nakładamy ciasto do 3/4 wysokości foremek i umieszczamy je w formie do muffinek. A pozostałość ciasta dajemy do mini okrągłej formy. Pieczemy do suchego patyczka - ja piekłam jakieś ok.30 min.

Po upieczeniu wyciągamy do ostygnięcia, a następnie dekorujemy tak jak tylko chcemy.

 

Zdjęcia oraz przepis: Magdalena Wojtanwicz ( https://www.facebook.com/przyjemnoscgotowania/)