Inspiracje - Cuki Alfatec

Galaretki drobiowe

Ciekawa propozycja wytrwanej przekąski wykonana przez naszego kolegę Konrada. Jak widać nasze foremki aluminiowe można wykorzystać nie tylko do pieczenia.

Składniki:

marchew, pietruszka, filet z kurczaka, żelatyna, jajko, natka pietruszki, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, Vegeta, czosnek, cebula

Przygotowanie:

1.    Mięso zalać 2 litrami wody, zagotować, zebrać szumowiny i gotować do miękkości na małym ogniu, dodając włoszczyznę , cebulę, pieprz, ziele angielskie, listki laurowe oraz Vegetę lub sól do smaku .
2.    Pod koniec gotowania dodaję 2 gałązki natki pietruszki, po kilku minutach ją wyjmuję z wywaru.
3.    Mięso i włoszczyznę wyjąć a wywar przecedzić i odlać 1 szklankę wywaru . Rozpuścić w nim żelatynę. Wywar doprawić do smaku czosnkiem, pieprzem. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Podgrzewając na małym ogniu dokładnie ją rozpuścić. Wyjęte z wywaru mięso rozdrobnić, tak samo uczynić z marchewką i pietruszką.
4.    Nakładać do foremek pokrojony filet z kurczaka i warzywa: marchew , pietruszkę oraz jajka Zalać chłodnym wywarem. Schłodzić do stężenia. Można na wierzch foremek dać sparzoną we wrzątku natkę pietruszki.


SMACZNEGO ;)