Inspiracje - Cuki Alfatec

(FIT) Brownie z czerwonej fasoli

W czasach kiedy wszystko jest "fit" szukamy rozwiązań i alternatyw dla słodkości. Dzięki uprzejmości naszej koleżanki Ewy, prezentujemy fit wersję kultowego ciasta brownie, które świetnie prezentuje się w jednej z naszych foremek aluminiowych.

Brownie z czerwonej fasoli

Składniki:

Puszka fasoli czerwonej (240g po odsączeniu)
1 duży, dojrzały banan
2 jajka
1,5 łyżki oleju kokosowego
1,5 łyżki kakao
2-3 łyżki cukru
Łyżeczka proszku do pieczenia


Polewa:

1,5 łyżki oleju kokosowego
1,5 łyżki wody
1 łyżka naturalnego kakao
1 łyżka naturalnego miodu

Przygotowanie:

Fasolę bardzo dokładnie płuczemy ciepłą, bieżącą wodą na sitku, a następnie wszystkie składniki blendujemy na GŁADKĄ masę. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 45-50 minut w zależności od piekarnika
Przygotowujemy polewę – mieszamy wszystkie podane składniki. Jeżeli olej kokosowy jest w postaci stałej, najpierw go rozpuszczamy.